Na 12 jaar kantoorwerk gooide Jeroen Dekkers (38) het over een compleet andere boeg. Hij vond zijn passie in de zorg. Samen met 8 andere kandidaten uit de Hoeksche Waard en omstreken volgt Jeroen een scholingstraject bij het ROC Da Vinci College. Tegelijkertijd loopt hij stage bij een zorginstelling in Mookhoek. Doel: een mbo-certificaat als een mooie opstap naar een zorgopleiding en natuurlijk een baan in de zorg. “Het is spannend om de sprong in het diepe te wagen en het is soms aanpoten, maar het loont wel. Je krijgt er zoveel waardering voor terug.”

Durven switchen

“Het heeft me altijd al getrokken om te werken met mensen”, vertelt Jeroen. “Ik ben bijvoorbeeld ook trainer en coördinator bij een voetbalclub. Ik ben graag onder de mensen.” Zijn ontslag afgelopen zomer zorgde ervoor dat Jeroen eindelijk de stap durfde te zetten. Hij was jaren werkzaam als hoofd administratie bij een industrieel reinigingsbedrijf. “Als je zo lang ergens werkt, een vaste baan hebt en weet wat je maandelijks binnenkrijgt, dan maak je niet zo makkelijk die switch. Maar iedereen die nog twijfelt zou ik het echt aanraden. Er is zoveel vraag naar mensen en vooral diversiteit in de zorg.”

Ervaring in de praktijk

In november startte Jeroen met een scholingstraject van 16 weken dat hem na succesvolle afronding binnenkort het mbo-certificaat Individuele zorg verlenen (niveau 3) oplevert. Deelnemers aan het traject gaan één dag per week naar school en lopen daarnaast stage bij een zorginstelling. “Ik zit bij Zorgboerderij de Lindehoeve in Mookhoek van Cavent. Daar begeleid ik bewoners, bijvoorbeeld bij het huishouden, douchen, koken en activiteiten als spelletjes en bewegen. En ik ben er om gewoon een praatje te maken.” Ondanks de onregelmatige diensten die even wennen zijn na standaard kantoortijden, bevalt het werk Jeroen goed: “De dank van de bewoners is waar je het voor doet.”

Verschillende achtergronden, allemaal één doel

De groep deelnemers die het scholingstraject volgt, is heel divers. “Ik ben met 38 jaar de jongste en de oudste is begin 50”, vertelt Jeroen. “Iedereen heeft zo zijn eigen achtergrond. De één heeft al gewerkt in een ziekenhuis, de ander was eerst buschauffeur en weer een ander stond in een winkel.” Terug de schoolbanken in na jarenlang werken kan best pittig zijn, maar volgens Jeroen zijn alle deelnemers gemotiveerd: “We zitten hier allemaal met hetzelfde doel: we willen écht de zorg in. Iedereen is leergierig. En we leren ook van elkaar.” Om nog dichter bij zijn doel te komen, wil Jeroen hierna starten met een bbl-opleiding (werken-leren) in de richting maatschappelijke zorg.

Hoeksche switch

Jeroen neemt deel aan het scholingstraject via de Hoeksche Switch, waar hij terechtkwam na zijn ontslag. In de Hoeksche Waard is veel vraag naar zorgmedewerkers. Om de juiste mensen te vinden, werken de 5 grote zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Heemzicht en Zorgwaard samen onder de naam Thuis in de Kern. In Stichting SOB-HW (Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven Hoeksche Waard) zette de gemeente Hoeksche Waard via de Hoeksche Switch in op dit scholingstraject, samen met onderwijspartner Da Vinci College en Thuis in de Kern. Onder andere het UWV selecteerde kandidaten en financierde het opleidingstraject van 16 weken.


Terug naar alle verhalen