Bedrijvendag maakt indruk op Olivia en Bente

26 april

Op woensdag 13 april gingen ruim 200 derdejaars mavo scholieren van het Hoeksch Lyceum en De Willem van Oranje op bezoek bij verschillende bedrijven in de Hoeksche Waard. Zo konden zij van dichtbij kennismaken met werkzaamheden en bedrijven die hen interessant lijken. Olivia Stolk van het Hoeksch Lyceum mocht letterlijk een kijkje in de keuken nemen bij Mariet Party & Events in Numansdorp. Bente Noordwijk van De Willem van Oranje maakte in Piershil kennis bij woonzorgcomplex de Herbergier. 

Olivia die eigenlijk verder wil in de journalistiek, heeft het tot in de puntjes organiseren van evenementen op een goede tweede plaats staan. Olivia: “Ik koos voor Mariet Party & Events omdat zij unieke belevenissen willen creëren. Van de wereld achter het bedrijf kon ik me nog niet echt een voorstelling maken. Ik werd hartelijk ontvangen en kreeg een rondleiding. Het viel me op hoe schoon en netjes alles was. Ik was verbaasd over dat er zo weinig mensen aanwezig waren. Je ziet dat veel werk in de voorbereiding gaat zitten. En natuurlijk mocht ik ook zelf even de handen uit de mouwen steken en in de keuken hapjes bereiden. Ik heb best veel van deze middag geleerd. Hoewel dit bedrijf niet zoveel met journalistiek te maken heeft, denk ik dat je voor beide bedrijven sociale kwaliteiten moet hebben. Het blijft mensenwerk.”

Het werken met mensen sprak ook Bente erg aan toen zij koos voor woonzorgcomplex de Herbergier in Piershil. De veertienjarige uit Heinenoord ziet zich later in de zorg werken. De voorkeur gaat nu nog uit naar baby’s op de afdeling neonathalogie, maar de bedrijvendag heeft bewezen dat ze ook talent heeft om dementerende ouderen te begeleiden. Bente: “Ouderen met dementie is natuurlijk een serieus onderwerp. Ik heb het van dichtbij bij mijn eigen opa meegemaakt. Maar je ziet dat het juist de kunst is om met leuke activiteiten en geheugenspelletjes deze ouderen blij te maken. Na de rondleiding, mocht ik helpen met het begeleiden van activiteiten. We hebben echt gelachen met elkaar. Met de een kun je een beter gesprek voeren dan met de ander, maar dat is prima. Ik vind het belangrijk dat ouderen niet weggestopt worden, maar met de juiste begeleiding gelukkig kunnen zijn. Ik vond het een hele waardevolle middag.”

Door corona was het sinds 2019 niet meer mogelijk geweest om een bedrijvendag te organiseren. Stichting Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW) en gemeente Hoeksche Waard werken nauw samen om vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Het organiseren van de bedrijvendag is dan ook een belangrijke activiteit dit voorjaar. Maar liefst 64 bedrijven in de Hoeksche Waard hebben zich aangemeld om leerlingen van het voortgezet onderwijs te ontvangen. Zij zien de jongeren van nu als de medewerkers van de toekomst en bieden graag een kijkje in hun bedrijf. Dankzij het bedrijfsbezoek kunnen scholieren zich beter verdiepen in een beroep of vervolgopleiding. Daarnaast laat het zien dat de Hoeksche Waard barst van de leuke werkgevers!

Op 8 juni vindt een tweede bedrijvendag plaats en gaan derdejaars vmbo leerlingen van Yuverta en het Actief College op bezoek bij bedrijven in de Hoeksche Waard. Met deze aanpak maken meer dan 400 leerlingen kennis met de lokale arbeidsmarkt.Terug